Geleceği tahmin etmek geçmiş verileri doğru yorumlamakla mümkündür. Aksi taktirde yaptığımız işin umut satan medyumluktan bir farkı kalmayacaktır. Geleceği bilemeyeceğimize göre geçmiş mali verilerin analizi ile hangi istikamete ne kadar hızlı gidebileceğimizi hesaplama imkanına sahip olmaktayız.
Ekonomide finansal düzenin gidişatını kestirebilmemiz için geçmiş verilerden faydalanmamız gereklidir. Covid19 pandemisi nedeni ile yaşanan ekonomik krizi diğer krizlerden ayıran en büyük fark da budur. Ülkemizde yaşanan geçmiş birçok ekonomik krizin kaynağı hükümetler veya bankalar iken 2020 yılı itibari ile yeni bir tanım olan pandemik ekonomik kriz literatürümüze giriş yapmıştır.
Bu krizin çözümü için geçmişten referans alabileceğimiz bir veri ve örneklem seti ne yazık ki yoktur. Tüm Dünya doğaçlama bir ekonomik sisteme doğru hızla ilerlemektedir. Peki biz işletmelerimizi bu nereye gittiği bilinmeyen nehirde nasıl yüzdürmeliyiz? Öncelikle işletmenizi ne kadar tanıyorsunuz sorusuna cevap bulmamız gerekmektedir. Bu işletmelerin en çok yanıldığı hususlardan biridir. Her işletmeci firmasını çok iyi tanıdığını iddia eder. Gelelim ki işin aslı öyle değildir. Firma yönetimindeki başarı ay sonunda çek-senet ödemelerini yapabilmekten ibaret değildir!!!
Yeni kurulan işletmeler yönetim ve kontrol açısından basitken bilanço ve fiili kapasitelerin büyümesi ile işler karmaşık bir hale girmektedir. Bu karmaşada stok yönetimi, finansal kaynak yönetimi, borç yönetimi, risk yönetimi ve operasyonel yönetim gb. Deneyim ve teknik bilgi gerektiren hususlarda profesyonel yardım almalısınız. Covid19 ile hayatımıza giren sosyal mesafe kavramı ticarete yön verecek en önemli konudur. Artık ticari hayatta insanlar mecbur kalmadıkça yüz yüze gelmemeye gayret göstereceklerine göre ticaret kanallarının doğal seleksiyonu nereye gidecektir? Bu soru zaten mevcutta yaygın kullanımı olan e-ticaret sistemlerini göstermektedir. İşletmenize e-ticaret sistemi üzerinde bir alan açmalısınız.
E-ticaret sisteminde hammadde / mal alımlarınız, ürün satışlarınız, taksit imkanları, para transferleri, reklam ve pazarlama olanakları gb. Birçok entegre sistem birlikte çalışabildiği gibi bu işlemlerde oluşacak veri kayıt sisteminin de kaçaksız olacağından işletmenize büyük artı değer katacağı şüphesizdir. E-ticaret sistemi ile birlikte gelişecek en önemli sektörlerden biri lojistik ve nakliye sektörüdür. Güvenli taşıma noktalarının geleceğin vazgeçilmez unsurları olacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Ürünlerinizin üretimi, paketlenmesi, satış öncesi ve satış esnasında hijyenik olmasına azami özen gösterin ve müşterilerinize bu farkındalığınızı ifade edin. Covid19 tüketicilerin hijyen algısında travma oluşturmuştur.
Peki finansal açıdan ne yapmalıyız? Mevcut nakit kaynaklarınızın kriz dönemini atlatmaya yeteceğini düşünmüyorsanız maliyetlerine göre finansman olanaklarını değerlendirerek uygun kaynak arayışına başlamalısınız. Finansal kaynak yaratmaya stoklarınızı eriterek başlayabilirsiniz. Eğer değerinde veya değerine yakın elden çıkarabiliyorsanız en ucuz kaynaklardan biri de işletme faaliyetinde kullanmadığınız duran varlıklarınızdır. Ben satmam alırım diyenlerdenseniz önerimiz, Devletin kamu bankaları üzerinde sağladığı KGF teminatlı krediler bugün için ödemesiz dönemli uzun vade ve oran avantajı ile tam bir ilaç niteliğindedir.
Son söz “Unutulmamalıdır ki her ilacın bir dozu vardır. Eksik doz tedaviyi uzatırken ihtiyaç fazlası krediler işletmenizi uzun vadede sıkıntıya düşürebilir.”